Det senaste inom .NET-utveckling på VS Live del 1

VS Live är en konferens som reser runt och regelbundet ger en mix av blandade sessioner kring webbutvecklande, främst i Microsoft-världen, men inte uteslutande. En del av sessionerna handlar om nyheter och vad som kommer medan andra handlar om hur man ska skriva bra kod och vad man bör tänka på när man som utvecklare bemöter ett problem. Den konferens vi besökte var i Austin, TX, en mycket trevlig stad i lagom storlek. Här finns fåglar, fladdermöss och båtar på floden som attraktioner och ett klimat som oftast inte går att klaga på om man gillar värme, även om vi inte hade så tur med vädret.

VS Live

Konferensen hade fyra parallella sessioner med allt från DevOps till Azure (självklart!) och JavaScript till Xamarin, lokalen var bra för ändamålet då de fyra salarna låg tätt ihop så man behövde aldrig gå långt, och det fanns alltid plats. Tänkte berätta lite om vad vi snappade upp under veckan vi var där.

Xamarin

Xamarin blev tidigare i år uppköpta av Microsoft, och man förstår varför när man ser fördelarna med verktyget och dess integration i Visual Studio. Idén är att man ska kunna jobba mot ett ramverk och ändå ha stöd för alla de stora plattformana: iOS, Android och Universal Windows Platform (UWP), utan att tappa någon prestanda eller funktionalitet. Det är dock ingen mirakellösning då du fortfarande behöver göra specialanpassningar för varje operativ, men tanken är att du ska spara tid genom att ha ett överliggande affärslager där gemensam kod för alla plattformar ligger. Sedan har de också en lösning som de kallar Xamarin.Forms som ska försöka underlätta ännu mer då du får en uppsättning komponenter som fungerar för alla operativ utan specialanpassningar. Dock får man så klart vara beredd på att göra grovjobbet ifall den komponent du behöver saknas i Xamarin.Forms.

Angular

Angular 2 är ute med en release candidate och det ser otroligt spännande ut, framförallt då de kör med transpilern TypeScript som vi använt sedan en tidig version här på 3bits. Idén med Angular är att underlätta utveckling av responsiva sajter och främst SPA-lösningar (Single Page Applications), och där hjälper TypeScript till genom att underlätta arbetet med stora kodbaser av JavaScript. Med responsiva sajter så menar jag inte endast stöd för olika upplösningar (olika enheter) utan att hela sajten reagerar när man interagerar med den och man behöver inte vänta på att sidan ska laddas om. Angular bygger på att dela upp koden i ett MVVM-tänk (Model-View-View-Model) så att lösningen ska bli lätt att underhålla och bygga vidare på. Första versionen av Angular blev lätt besvärlig med större kodbaser, men där ska tvåan komma med sina förenklingar och det genomgående TypeScript-tänket och göra det betydligt enklare att jobba med.

Http-protokoll

Http-protokollet är inget man går runt och tänker speciellt mycket på, men det har definitivt sina begränsningar som påverkar det dagliga arbetet med frontend-utveckling. I dag jobbar vi mycket med konkatinering (många css-/js-filer till en), minifiering (minska filstorleken, detta kan givetvis fortfarande vara intressant) och spritening (många bilder till en) bara för att komma runt begränsningarna som finns. Har man många bilder kanske man även jobbar med domain sharding, dvs man delar upp innehållet på flera domäner. Alla dessa sätt är rätt så besvärliga att jobba med, och tanken med version 2 av http-protokollet är att vi ska slippa dessa nödlösningar. Det bästa av allt är att det går att köra redan nu. Det man behöver ha i åtanke är att alla webbläsare inte stödjer detta så klart, främst Internet Explorer innan Windows 10. Dock så kommer dessa återgå till föregående http-protokoll så det är ingen katastrof.

Allt som allt tycker jag det var en bra konferens med många intressanta sessioner, god mat och lagom tempo. Personal och deltagare var väldigt trevliga att prata med och vi kände oss alltid välkomna även om vi kom från Gothenburg, Schweeeeden. Staden Batman kommer från. Om ni inte förstår referensen så var inte oroliga, det gjorde inte jag heller till en början.