Episerver Ascend 2016

   20 dec 2016

I ett snökaos i november lyckades Episerver hålla sitt event i Ericsson Globe med deltagare från hela världen, även då eventet hade fokus på Norden. Sessionerna handlade mycket om erfarenheter från olika projekt och partners, hur man bör arbeta och Episerver Digital Experience Cloud (DXC).

Episerver Ascend

En av de kunder som berättade om sin resa var Nilson Group med deras sajt Feet First, där de kombinerar sina kedjor så som Ecco, Din Sko och Skopunkten under en sajt. Samma kodbas men givetvis med utrymme för respektive kedjas speciella känsla och design. Jag tyckte en sak de sade var viktigt och det var att ”There will be changes”, även om du har en kanonspecifikation och alla är överens så kommer det att bli förändringar. Det är därför agila projekt är ett måste, och är 3bits modell, det är omöjligt att veta allting från början och saker händer alltid under processen. Ett annat tips de hade var att börja med backend tidigare. Det är lätt att fasta i design och UX, det är lika viktigt att allting fungerar i bakgrunden också.

En annan partner hade gått igenom samma resa med Varner-Gruppen, där de för tillfället har 5 brands under en kodbas, givetvis med specialfall för respektive brand. De pratade om hur de jobbar agilt med continuous delivery, hur de gått från första versionen av sin webblösning, hur den ständigt förändras och byggs på och hur de jobbar mot att få tillbaka lösningen till något mer strukturerad och lättunderhållen med den version de siktar på härnäst. En av sakerna de pratade om var hur de arbetade med regressionstester där de vill säkerställa att den senaste installationen inte påverkar kundupplevelsen negativt. Detta är något som vi ständigt arbetar med då vi alltid installerar något varje vecka för någon kund, och sitta och verifiera alla viktigaste fallen manuellt är något som tar väldigt mycket tid. Verktyg så som LoadImpact och Selenium underlättar denna process och är något som vi på 3bits också använder.

Episerver, likt Microsoft för Azure, lobbar väldigt mycket för deras molnlösning Digital Experience Cloud. Tanken med detta är att bygga för framtiden där man enkelt vill kunna ta emot stora mängder besökare utan att behöva fundera på antalet servrar eller server underhåll. En av de stora bristerna som jag ser i dagsläget är failover och deploys utan stopp. Det vill säga när du installerar en ny version av din sajt, eller om en region hos Azure går ner. Så sätts databasen i Read only-läge vilket innebär att du inte kan ta emot förändringar eller exempelvis beställningar under tiden detta sker. Det ska inte handla om lång tid, men för stora kunder kan detta vara väldigt problematiskt. Dock sker utveckling på alla fronter så detta är en av sakerna som kommer lösas, frågan är bara när det kan tänkas vara klart. I dagsläget får du inte heller själv deploya till produktion, utan detta är något som måste schemaläggas med Episerver.

Som summering kan jag säga att jag ser framemot att fortsätta arbeta med Episerver, det är en stabil plattform med ett väldigt bra CMS. Vi blev inte årets partner (Grattis NetRelations!), men vem vet, kanske nästa år?