Internationalisering av din e-handel – ta steget ut i världen, del 4

   27 maj 2014

I förra artikeln om Internationalisering gick vi igenom vad man kan tänka på med frakt och tull. I den här sista delen tänkte jag nämna lite om organisationen, tid och hur lanseringen kan gå till.

Internationalization

Hur påverkas er organisation?

Ja, hur påverkas er organisation av en internationalisering?

Fler order leder till mer arbete med logistik. Fler fall med många betallösningar och speditörer kan leda till mer jobb på lagret, försök hitta en lösning så att det inte blir jobbigare.

Fler order leder till mer arbete i kundtjänst. Här är det svårt att undvika merjobb till följd av fler betallösningar och speditörer. Planera därför för mer jobb.

Klarar ni av en braksuccé? Gör en plan för hur en succé ska hanteras. Kanske bromsa orderingången. Kan bemanningen på lagret ökas? Tänk ut detta innan lansering.

Tid

Det tar tid att planera och genomföra en internationalisering av e-handel. Många saker kräver svar från andra parter och stora delar av organisationen måste blandas in, vilket medför ledtider. Gör en realistisk plan. Håll ett högt tempo, men stressa inte.

Pilot

Jag tycker att en pilotfas mot en känd referensgrupp eller liten målgrupp är väldigt lärorik. Lita inte på att saker ”borde” fungera. Prova att skicka riktiga varor och testa returer.

Det är enklare att åtgärda felaktigheter under pilot än när det är live. Totalt gör en pilotfas att själva lanseringen blir bättre.

Lansering

Soft Launch eller Big Boom, hur ni ska lansera är upp till er och beror på marknadsföringsstrategi.

Pilotfasen blir ännu viktigare om ni kör på big boom. Tänk på att ni ska klara en succé utan trög sajt eller dåliga leveranser.

Några ord på vägen

Potentialen är stor med en internationalisering, så det är absolut värt jobbet.

Ta in experter inom olika områden. Det tar för lång tid att lära sig allt själv. Antagligen har du redan kontakt med några och de har partners i sin tur som kan hjälpa till på vägen.

Möjligheterna är enorma:

  • Sverige 9 M.
  • Norden 25 M.
  • Europa 730 M.

Lycka till, har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

VD