Di e-handel 2019

I oktober var jag uppe på Di e-handel som hölls på Grand Hotel i Stockholm. En konferens som höll hög klass vad gäller talare och fantastisk inramning i detta anrika lyxhotell. Under dagen var det många e-handlare som delade med sig av sin resa på ett generöst och inspirerande sätt.

Di e-handel

Det var många bra berättelser och jag var mest imponerad av Rickard Lyko (Lyko), Pär Svärdson (Apotea) och Per Strömberg (ICA Gruppen). Lyko och Apotea mest för deras brinnande engagemang och vad de lyckats att prestera. ICA mest för att de delade med sig av vart de är på väg och hur de satsar framåt. Det låter som att ICA kommer att göra otroligt mycket som kommer att göra att deras kunder kan spara massa tid och få helt enastående service.

Kundfokus

Några gemensamma slutsatser mellan Apotea och Lyko är ett otroligt kundfokus där man hela tiden funderar på hur man gå kan göra kunden nöjd och hur man kan skapa en bra kontakt och lojalitet.

Detta genom allt från att ifrågasätta den ekonomiska kalkylen i en hel bransch för att kunna erbjuda samma produkter i ett bredare sortiment till ett mycket bättre pris till att hjälpa kunden med svar på alla tänkbara frågor kring produkterna man säljer genom att engagera kunderna i att hjälpa varandra. Detta i kombination med ett offlinenät av butiker/salonger som kan sina produkter och kan hjälpa kunden med behandlingar, klippning, mm.

Apotea fick frågor på hur de såg på att de troligen är ansvariga för att glesbygden tappar apotek som tvingas lägga ner till följd av konkurrensen från Apotea. Ett sätt att se på det är absolut att e-handeln får denna effekt, men en annan är att nu kan alla orter i Sverige få ett apotek med över 18 000 produkter inklusive receptbelagd medicin i sitt sortiment med alla tänkbara leveransalternativ. Detta borde innebära att folk på mindre orter får en bättre service. Utöver detta så skapar både Apotea och Lyko enormt många arbetsplatser för att hantera beställningarna där de är lokaliserade.

Jag kan tycka att just berättelser kring hur man lyckats ta sig dit man är intresserar mig mest. Det är inga teorier eller ifs and buts, utan bara en beskrivning av vad man gjort och hur det gått. Jag tror att alla kan lära sig väldigt mycket från denna typ av berättelser.