Di e-handel 2020 – del 1

Konferensen Di e-handel som skulle ägt rum i Stockholm i oktober flyttades som så många andra event till det digitala rummet. Det blev en dag med olika case, infallsvinklar och diskussioner runt e-handel som hur man kombinerar lönsamhet och tillväxt och hur e-handeln kan bli mer hållbar.

Tre års utveckling på tre veckor – vad händer när Sveriges största e-handlare snabbspolar strategin?

Först ut i en intervju var Thomas Ekman, VD på Dustin, som främst säljer till andra företag. Redan i januari började de märka störningar i leveranser från Kina. De började då köpa upp lager för att kunna möta efterfrågan. I mars fick hemmakontorsprodukter ett stort uppsving när många började jobba hemma och behövde produkter även där. Dustin började även snabbt jobba med att utveckla digitala tjänster. När kundbeteendet förändras så snabbt ges det en möjlighet att driva på strategin och utvecklingen. Det som ändå fanns med i en långsiktig plan att genomföras, fick nu snabbt implementeras.

Thomas tror att den här mixen av hur vi jobbar hemma och på kontoret kommer att fortsätta en längre tid och att vi hittar ett nytt sätt att arbeta i de fall det är möjligt. Att då ha ett bra hemmakontor är allt viktigare för de kunderna. Att tvingas börja använda digitala tjänster möjliggör att kunna upptäcka fördelarna som man annars kanske hade missat. Just att vara tvungen att göra något är en drivande kraft.

För ungefär 2,5 år sedan startade Dustin försäljningen av sina egna varumärken. De började i segment där kunderna kanske inte bryr sig så mycket om varumärken och där det går att ha bra marginaler som till exempel kablar och tillbehör. Beroende på kundbeteende och prissättning så görs 50 % av Dustins inköp av en robot. Tusentals priser ändras varje dag automatiskt. De medarbetare som tidigare gjorde dessa arbetsuppgifter kan nu i stället jobba mer kreativt.

Coronakrisens påverkan på handelns digitala omställning

Karin Johansson, VD på Svensk Handel, delade med sig av siffror från handeln under de senaste 7 månaderna. Partihandeln har tagit mycket stryk och dagligvaruhandeln har ökat som aldrig förr. Även trädgårdsarbete och produkter för vårt hem har ökat samt produkter för hemmakontoret. Vi har inte varit inne i städerna på samma sätt som förut vilket har påverkat handeln i stadskärnorna, medan hemestern gjorde att fler valde att semestra hemma i Sverige och lägga sin semesterkassa där i stället för utomlands.

E-handelstillväxten är historiskt hög, även 70-plussarna hittade till e-handeln under pandemin i större utsträckning. Under Q2 växte e-handeln i Sverige med 45 %, historiskt höga siffror. Dagligvaruhandeln som har en liten del som sker online har i många fall fördubblats på nätet.

Di e-handel 2020

En tydlig trend är värderingsstyrd handel. Hållbarhet är i fokus. Företag förväntas bidra till att göra världen till en bättre plats. Kunderna röstar med fötterna, de går om företagets inställning och värderingar inte faller dem i smaken.

När vi nu måste navigera utan karta ser vi en ökad innovationstakt i krisen. Vi har fått hitta nya leverensmetoder, butiker har blivit lager med direktleveranser till kunderna, samarbeten mellan handlare har poppat upp och det digitala mötet har vässats.

E-handelns framtid – med fokus på nya handelsstrukturer efter Covid-19

Thomas Jensen, Sverigechef på Boston Consulting Group, pratade om hur den svenska handelskartan kommer att ritas om. Covid-19 är inte starten eller slutet, men en katalysator. Thomas tog upp tre händelser som han tror kommer att accelerera omställningen fram till 2025.

  • Den ökade e-handelsefterfrågan som följd av Covid-19.
    Nya målgrupper har börjat handla mer online. Kapacitet och tjänster har ökat och priser för distribution har reducerats.
  • Prispressen och servicenivån som Amazon kommer att driva.
    Amazon är inte billigast på allt, men de är billiga där det vet att det spelar roll för kunder som till exempel storsäljare.
  • Accelerationen av dagligvaror online till följd av ICAs Ocado-satsning.
    När ICA köper in ett sofistikerat system för dagligvaruhandel som Ocado är driver detta utvecklingen framåt för alla som vill sälja mat på nätet. Det kommer att förändra svenskarnas förväntningar på e-handel.

Thomas avslutar med att ge några tips om vad som krävs för att lyckas som kundcentrerade leveranslösningar, starkt utbud av egna/unika varor, konkurrenskraftiga priser, dataanalys integrerat i allt och att bygga och belöna lojalitet. Att använda de fysiska butikerna till sin fördel i en omnikanalslösning kommer att vara en framgångsfaktor för de som möter kunderna både digitalt och offline.

Di e-handel 2020

Från cd-butik till nordens största marknadsplats

CDON har varit med om en lång förändringsresa. Numera har CDON.com 8 miljoner produkter på sin marknadsplats, men för 21 år sedan var de pionjärer med försäljningen av cd-skivor.

Kristoffer Väliharju, VD på CDON, pratar om vikten av att förhålla sig till Amazon som en drivkraft och inte bara oja sig över att de är på väg in i Sverige. De har sett en ökning av handlare som vill ansluta sig efter att lanseringen av Amazon blev klar i år. CDON kör bara musik, spel och film i egen regi numera, alla andra områden där de varit med i innan har de lämnat som till exempel skönhet, trädgård och heminredning för att ge plats till handlare på marknadsplatsen.

Kristoffer betonar vikten av personalisering när man har så många produkter på en marknadsplats. Är det produktkategorier som inte är relevanta för mig som kund så är det ingen idé att visa dem på startsidan eller i nyhetsbrev. Att erbjuda bredden, men att paketera det till ett relevant kunderbjudande. Att vara lyhörd för kunderna är något de ägnar mycket tid till, om kunderna vill ha livevideoshopping så ska de kunna erbjuda det. Om kunderna föredrar att betala med kort, så måste det alternativet finnas.

Så bygger du ett starkt globalt varumärke tillsammans med kunden – the digital native way

Pernilla Nyrensten är VD och medgrundare på Revolutionrace som erbjuder fritidskläder. De lyckades hitta den lucka som många letar efter där de hittade nya målgrupper som den urbana kunden som rör sig mellan stad och friluftsliv. Hon berättar att Facebook brukar säga att de är ett outdoorföretag som byggts via deras plattform. Pernilla berättar att de redan från start byggde ett community för att också ge kunderna inflytande i produktval och funktion. I många fall är det deras kunder som är med i deras marknadsföringsfilmer. Det har alltid varit viktigt att vara informativa eftersom det finns så mycket funktioner som måste beskrivas för plaggen.

Innan Corona fanns det planer på att satsa fysiskt, men nu har e-handeln växt och de känner att de är rätt positionerade för tillfället. Planen var att fortsatt äga hela kedjan utan återförsäljare för att kunna fortsätta att ha en nära kundkontakt även om de skulle börja sälja i en fysisk kanal.

Transparant marknadsföringsdialog och att ge kunderna mer än vad de förväntar sig har varit framgångsfaktorer för Revolutionrace som satsar på fortsatt tillväxt i Europa. Den planerade expansionen till USA får vänta ett år till.

Revolutionrace

@scassa24

 

Mot nya höjder för Europas största e-handelsgrupp för hemmet

BHG Group säljer främst heminredning, byggvaror och trädgårdsprodukter. De har gjort mer än 30 förvärv sedan 2012, en av anledningarna till att de kunnat växa starkt med egna varumärken. I Norden är de dominanta online och snabbt växande inom EU inom sin marknad.

Dynamisk prissättning anger Adam Schatz, VD på BHG Group, som en viktig del i kärnstrategin. Med ett nätverk av 80 showrooms ser de att de har en bra position gentemot konkurrenter som bara satsar online. Man kan visa upp några utemöbler för de kunder som vill klämma och känna innan ett köp.

Tilläggstjänster används för att förenkla för kunderna. Att inte bara sälja en köksblandare till en kund, utan att även kunna erbjuda att installera den. De samarbetar då med ett nätverk av partners som är rikstäckande. De har utvecklat en plattform för att koppla ihop hela kedjan och kunna mäta kundnöjdheten på installationer och förbättra processen.

 

I nästa del fortsätter vi att dela med oss av spaningar från konferensen Di e-handel där dagligvaruhandelns enorma tillväxt, förändringsresor och en mer hållbar e-handel är i fokus.

Di e-handel 2020 – del 2

I den andra delen av spaningar från konferensen Di e-handel fortsätter vi att prata om den kraftiga tillväxt e-handeln haft i år i Sverige och får ta del av trender och hur snabbt e-handlare tvingats förändra sig för att möta nya kunder och kundbehov.

Läs mer

Sofia Winterlén Marknadsansvarig