Shoptalk 2019 – del 2

Det var stort fokus på AI och Machine Learning under konferensen Shoptalk i Las Vegas i mars. Precis som vi sett i e-handeln under en tid undersöker många möjligheterna med teknikerna. Under våren har vi haft exjobbare från Chalmers på 3bits som byggt en Chattbot för att kunna komma med personliga produktrekommendationer.

Några exempel som visades var AI för att personalisera kundens upplevelse. Där vi fick se allt från att anpassa mailutskick till kundens personlighet till att ge möjligheten att ladda upp en selfie för att sedan få tips på vilket smink som passar just dig.

Modellbilder utan modeller

Ett annat spännande exempel var hur man kan göra digitala kopior av modeller för att sedan kunna kombinera dessa med produktbilder tagna på skyltdockor. På så sätt kan framtagandet av produktbilder effektiviseras och man kan med små medel få möjlighet att ta fram bilder på olika modeller för en produkt. Allt för att kunden ska kunna hitta någon produktbild som passar just denne.

Allure Systems använder avancerad datorseende och virtualisering för att lösa utmaningarna att på ett kostnadseffektivt sätt producera olika, inkluderande modellbilder i flera vinklar för e-handlare.

Att arbeta med studiobilder kan vara både kostsamt och tidskrävande. Resultatet blir att flera e-handlare inte fokuserar på modellbilder i den utsträckning de kanske skulle vilja. Gabrielle Chou, VD och grundare på Allure Systems pekar även på att returer kan minska när man har möjlighet att se produkten på en modell och storlek som liknar ens egen innan man beställer.

Allure Systems

Visualisera möbler i hemmet

Att få en känsla för hur möbler skulle passa i hemmet kan vara svårt när det inte bara är att köpa hem och prova. Det räcker inte bara att mäta och det finns mängder av olika varianter att välja på.

Modsy är en tjänst för att möblera rum utifrån kundens önskemål. Kunden skickar foton och mått på rummet. Sedan skickas ett stylequiz för att ta reda mer om behov, befintliga möbler och budget. Modsys designers skapar två skräddarsydda designskisser av rummet eller rummen i 3D. Efter det kan kunden jobba med teamen för att finjustera designskisserna innan de känns helt rätt. Kunden kan sedan enkelt handla möblerna med exklusiva rabatter.

Modsy

Betalningar med mobil

Ett annat ämne som dök upp vid flera tillfällen var betalning via mobil. I Kina till exempel är detta extremt stort. Över 80 % av alla betalningar där görs via mobil. Även när kineser är utomlands föredrar de att betala med mobilen.

Alipay och WeChat Pay är de viktigaste betalsätten om man vill nå kinesiska kunder. WeChat startade som en meddelandeapp, men nu kan man både surfa, skicka meddelanden och betala på ett och samma ställe.

Shoptalk 2019 - del 1

Under några dagar i mars besökte vi som är Affärsutvecklare på 3bits Shoptalk i Las Vegas. Shoptalk är en gigantisk konferens för detaljhandeln som hålls varje år i USA. Några av talarna kom från Amazon, Dollar Shave Club, GAP och Macy’s.

Läs mer

Peter Söderbaum Affärsutvecklare e-handel, Gruppchef