Litium Accelerate 2020

29 januari hölls Litiums årliga event Accelerate. Från flera av våra kunder hade vi med oss en fråga upp. När kommer Litium med sin implementation på Elasticsearch? Detta är något som Litium pratat om länge. Svaret lät inte dröja på sig särskilt länge. Redan på tåget upp till Stockholm kom ett nyhetsbrev från Litium att version 7.4 är lanserat med Elastic i changeloggen. Det är ju såklart ingen slump att de väljer att släppa nästa version samma dag som Accelerate och vi förstod att vi skulle få veta mer under dagen.

Eventet hölls på Scandic Continental på Vasagatan ett stenkast från Centralen i en lagom välfylld lokal. Tydligen fullsatt och deltagare på väntelista. Förmiddagen var exklusivt för Litium partners medan det dök upp kunder på eftermiddagen. Dagen börjar med att den tillförordnade VDn Peder Holmberg talade och sedan presenterade den nya VDn tillika hårdrockaren Patrik Settlin som tillträder 10 februari och lämnar Visma.

Litium Accelerate 2020

Näst upp på scenen var Spoton som presenterar ett trevligt initiativ med en utvecklarkonferens vid namn DEV.STAGE.LITIUM, som ska hållas i Göteborg i höst. Inget datum släppt än men för den intresserade kan man gå in på https://spoton.se/dev-stage-litium och anmäla sitt intresse. Från publiken efterfrågades att konferensen ska hållas på engelska, så vi gissar att även våra utländska vänner kan delta. Tanken är att Spoton tar stafettpinnen första året och att det sedan ska gå runt bland partners.

Sedan delades det upp i ett teknikspår och ett affärsspår där vi, Yann Hervy och Niklas Larsson, delade upp oss på var sitt. På teknikspåret fick vi lyssna på Ludvig Block (CPO), Anusha Ganegoda (Software Architect), Linda Glimring (Product Manager) och Patric Forsgard (System Architect). Tillsammans presenterade de vad som var nytt i 7.4 och roadmappen framåt.

Litium 7.4 innehåller ett nytt REST-baserat WebAPI för löskopplad integration som kallas Litium Connect. Fördelar med detta är lättare underhåll och driftsättning utan nertid av storefront då integrationen går i en egen process och lämpar sig också bra i en microservice arkitektur. Även vilken version av Litium man kör mot blir mindre intressant då de inte förväntar sig några ändringar i WebAPI framöver.

Implementationen av Elasticsearch kallas kort och gott Litium Search. Den stora nyttan Litium ser här är att samtliga noder i ett Litium-kluster kommer köra samma Elastic index vilket inte var fallet med den tidigare implementationen av Lucene. Det pratades mycket om Litium Cloud men fick det säkerställt att detta var något som inte ställde till problem för våra kunder som kör OnPrem. Senare på dagen fick vi veta att i Litium admin kommer man själv kunna sätta synonymer för Elasticsearch, exempelvis om man söker på ”sneakers” och vill får träff på ”gummiskor”, ”träningsskor”. Vid lunchen fick vi tillfälle att dela bord med Ton som är utvecklare på Litium och passade på att fråga lite närmare om Elastic-implementationen är för att säkerställa att man kan skruva på inställningarna på låg nivå gällande så kallade ”stemmers”, search-mappings etc. Det skulle inte vara något problem enligt Ton, och det går även att i admin ställa in vilka fält man vill ha med i indexet.

Det pratades även del som Redis och dess Distributed Cache och Service Bus. Något som kom redan i 7.3 men som känns mest aktuellt för de kunder som kör Litium i ett kluster. Prestandan i Redis Distributed Cache mot den tidigare Azure Service Bus var avsevärt mycket bättre.

I övrigt så märker man att målet är att lämna den tidigare monolitiska arkitekturen och gå mer mot microservices med exponerade REST-baserade WebAPI. Detta för att skapa bättre möjligheter för headless storefront, som man märker att Litium tagit till sig på riktigt och även börjar prata om på affärssidan.

Under Business-spåret handlade det väldigt mycket om Litiums portal för partners och kunder; att under en gemensam yta kunna följa en kundresa från införsäljning till eftermarknad. En yta där såväl Litium och partnern liksom beställaren får en överblick över sin plattform och här kan göra val och konfigureringar och även beställa extratjänster som prestandatester eller code reviews. En portal som i grundversion kommer att lanseras omgående för att efter hand fyllas med funktionalitet och innehåll. Fullt utbyggd kommer denna portal såklart bli väldigt värdeskapande för Litium som plattform. En del av portalen som kommer lanseras tidigt är en yta där partners och kunder kan lägga upp önskemål om ny och förbättrad funktionalitet, och möjligheten att rösta “upp” de punkter man tycker är viktiga för att på så vis påverka Litiums prioriteringar.

Det pratas så klart också mycket om Litiums Cloud-tjänster med Docker containers och det är ingen tvekan om var Litium ser sin framtida affär. 

Känslan är att man vill arbeta nära partner och nära kunden och att man lägger ner mycket tid på att supporta och se till att man kan hantera eftermarknaden.

I sista passet för dagen var det dags för Litium Awards, där bland annat Jollyroom knep “Customer of the year”. Sen blev det trevligt mingel där partnerkollegor, kunder och Litiumanställda på ett avslappnat sätt fick umgås och utbyta erfarenhet och kunskap.Litium Accelerate 2020