Effektiv logistik skapar framgångsrik e-handel

   23 maj 2016

I maj var jag på Kistamässan på e-commerce Stockholm och lyssnade på när Pär Svärdsson, VD på Apotea och Anton Jacobsson, VD på Babyland berättade om deras recept på framgång, vi har skrivit om den viktiga sista milen innan, de pratar om transportupplägg med studs i stegen. I e-barometern för Q1 2016 kan vi läsa att tre av fyra konsumenter tycker att det är viktigt att få välja på vilket sätt en vara ska levereras, men att bara 46 % ansåg att de fick välja leveranssätt vid det senaste e-handelsköpet.

Efficient logistics

Drivkrafter för förändring av detaljhandeln

De pratade om drivkrafter som kan förändra detaljhandeln. När människor vill handla på kvällen och på söndagar är det ju inte helt lyckat att inte kunna erbjuda sina kunder det. En av e-handels stora fördelar är ju just att det alltid är tillgängligt och man slipper att trängas med andra i en butik utan kan handla i lugn och ro. Det har skrivits i veckan om Black Friday och julhandeln och det är inte alls dumt att redan nu planera för det, jag ser ingen anledning att det inte skulle slå nya rekord även i år. Det finns därför mycket att vinna på att säkerställa att sajten levererar även när trycket på den ökar. Läs gärna våra artiklar om lasttester och kontakta oss om ni vill ha hjälp med detta, det är en tjänst som vi erbjuder både nya och befintliga kunder.

Erbjuder flera butiker samma sortiment och priser så handlar man oftast där man alltid handlat. Men skulle något hända med priserna eller sortimentet är det en möjlighet att locka nya kunder – eller tappa dem om man försämrar något. Om jag beställer mat på nätet och inte kan få den yoghurten och flingorna som jag brukar köpa och ändå får gå till en mataffär och köpa dem tappar det hela sitt syfte. Bekvämlighet blir viktigare för varje gång och ingen vill bli lurad och göra en dålig deal. Alla som har varit inne på apotea.se kan nog hålla med om att ett stort sortiment och låga priser är en succé, lägg på stor valfrihet av leveranssätt, fri eller låg frakt och snabb leverans, så förstår man varför de snart omsätter 1 miljard.

Hämmande faktorer

Då kommer vi någon gång mellan 9-16, vi bär inte in paketet, det levereras bara till dörren. Vad hände med flexibiliteten? De pratade även om exempel på hämmande faktorer. Behöver man vara hemma en hel dag för att ta emot ett paket så är inte hemleverans lika lockande längre, särskilt om det inte är särskilt skrymmande. På samma sätt som det gäller att handla så vill de flesta ta emot paket på kvällen eller helgen. Är man ensam är det inte så intressant att få den stora TVn levererad till tomtgränsen heller. Kan man göra det som en tilläggstjänst, eller till och med gratis över ett visst orderbelopp, för det finns en betalningsvilja för att få som man vill – en riktigt bra leverans innebär att kunden väljer och bestämmer. En fjärdedel av konsumenterna har under det senaste året betalat extra för att kunna välja det leveransalternativ som passar dem bäst enligt e-barometern.

Leveranstiden är 2-7 arbetsdagar, varför ha ett så stort spann? De som bor i storstadsregionerna är inte intresserade av att veta hur lång leveranstiden är till Norrland och de i norra Sverige vill inte bli avundsjuka på stockholmarnas snabba leveranser.

Välja leveranssätt

Varje gång jag pratar om valfriheten av leveranssätt med någon dyker Apotea upp som exempel. Det är ett lysande exempel och även om det dyker upp fler och fler som inte bara ger möjligheten att välja ombud per transportör, utan även erbjuder full frihet att välja till exempel Postnord, Best, Schenker eller DHL, så är det fortfarande långt ifrån självklart. Att kunna välja när, var och hur beroende vad som passar bäst för just den leveransen. Med Best täcker man nu in hälften av Sveriges hushåll med fri hemleverans kl 18-22 vid order över 600 kr på apotea.se och 1000 kr på Babyland. Man kanske vill hämta nära jobbet, eller så passerar man ett visst utlämningsställe varje dag. Kanske ett som passar bättre om man ändå ska till mataffären eller köpcentret, eller ett som ligger nära sommarstugan. Leveransen måste passa in i kundernas vardag.

Vi kan även läsa i e-barometern att 18 % valde att avbryta köpet och välja ett annat e-handelsföretag eftersom de inte hade möjligheten att välja leveranssätt. 18 procent som hade tänkt att handla i en webbutik, men i slutändan inte genomförde köpet, som troligtvis hade gått hela vägen om man bara fick välja hur paketet ska komma ända fram. De vill ni inte missa.