.NET och agil utveckling på NDC i Oslo

I början av juni var det dags för NDC i Oslo. Det var tre fullspäckade dagar med många inspirerande och intressanta sessioner. Sedan NDC startade i Oslo 2008 har det snabbt blivit en av Europas största konferenser för .NET och agil utveckling.

NDC

Redan första kvällen fick vi möjlighet att delta på ett event som anordnades av Particular Software. Det var en väldigt trevlig middag med intressanta samtal. Vi diskuterade bland annat NServiceBus Sagas och reflekterade kring hur vi på 3bits skulle kunna tillämpa detta. Det är definitivt något vi tar med oss och det kan vara värt att kolla mer på.

Säkerhet

Inledande keynote hölls av säkerhetsspecialisten Troy Hunt, som även var talare på några av alla de övriga sessioner under NDC relaterade till säkerhet. Det var både skrämmande och intressant att höra hur vanligt det fortfarande är med attacker och att välkända tekniker som SQL injection ännu i dag faktiskt är orsaken bakom en del stora läckor. Men givetvis talades det även om nya metoder som i dag används för att komma åt data och hur man kan försöka undvika detta.

.NET/ASP.NET Core 1.0

Ett annat stort ämne för NDC var givetvis nästa generation av .NET/ASP.NET Core 1.0. Core 1.0 innebär en signifikant omdesign mot tidigare versioner och det är open-source. .NET Core är plattformsoberoende och .NET Core-applikationer kan köras på Windows, Mac och Linux.
ASP.NET Core kan köras både på .NET Core och på befintlig .NET-plattform (version 4.6). En fördel med ASP.NET Core 1.0 är att det är betydligt "lättare" då det via nuget går att kontrollera exakt vilka delar man vill inkludera.

För en utvecklare innebär ASP.NET Core en del nyheter. Även om förändringaren i de "övre lagren" är betydligt mindre än omskrivningarna i de underliggande lagren så finns det fortfarande ändringar när det gäller MVC och Web API t ex. ASP.NET Core har även dependency injections inbyggt.

Många andra sessioner på NDC gick igenom andra delar i .NET Core-paketet. Exempelvis Entity Framework Core. Denna release som för tillfället är RC2 innebär bland annat en del prestandaförbättringar för t ex eager loading.

Även om det gavs mycket information om ASP.NET Core 1.0 och övriga delar i .NET Core-paketet så påpekades det om och om igen att även om Core 1.0 nu är i RC- stadie så kan saker fortfarande komma, och kommer troligtvis, att ändras. Och en del saker kommer läggas till efter RTM. Så rekommendationen är nog ändå att man ännu skall vänta lite med att kasta sig över detta.

JavaScript-framework

På NDC fanns även en hel del presentationer på temat JavaScript-frameworks. Djupdykningar i olika frameworks och även jämförelser mellan olika frameworks som t ex Angular, React och Aurelia.

Från tre fullspäckade och intensiva dagar i Oslo Spektrum fick vi med oss en massa nya insikter och framförallt en massa inspiration. Det händer så mycket spännande och vi ser fram emot att så småningom få tillämpa detta i vårt arbete.